Ablakcsere funkcióváltással

2014-12-28

Egy épület a homlokzatán keresztül kapcsolódik a környezetéhez. Ebből következően az építész formaalkotó repertoárjába bizony beletartoznak a homlokzati nyílászárók is. 

Még Németországban is mintegy 25 millió szimplán üvegezett ablak található, ami felújításra vár. Sok lakástulajdonos azonban ódzkodik az ablakcserétől amiatt, mert a lakás természetes megvilágítását fontosabbnak tartják, mint az energiahatékonyságot.

Különösen a 60-as és 80-as évek között épült házaknál gyakori, hogy az ablakok túl kicsik, a teraszkapcsolatot biztosító ajtó túl keskeny és az energetikai szempontok is elhanyagoltak. A kertbe ill. az udvarba vezető átjáró többnyire egy keskeny átjáróajtón vagy nem ritkán tolóajtón keresztül vezet.

Napjainkban az építési technika fejlődése a hagyományos ablakokon kívül más megjelenési lehetőségeket is kínál, melyek a lakó- és életterek megváltoztatását is megcélozzák. A cél mindenekelőtt a természetes fénnyel átjárt terek megvalósítása, melyek szélességben „korlátlanul“ nyithatóak.

ablakcsere előtt

Jó példa erre a Solarlux flexibilis üveg harmónika nyílászárói, melyek egy ablacsere esetén jobb alternatívát kínálhatnak a hagyományos ajtó és ablak megoldásokhoz képest.

A 70-es években épült bécsi társasház udvarra néző ablakai túl kicsinyek, melynek hatásaként kevés természetes fény jut a belső terekbe.

A kis ablakok jelentéktelennek hatnak a homlokzaton és energetikailag sem felelnek meg a kor elvárásainak. A lakás zárt belső tereiből semmilyen kapcsolat nincs az udvar irányában.

Solarlux harmonika ajtó a felújítás után

A felújítás során beépített Solarlux harmonika fal egy csapásra megváltoztatta a helyzetet.

A sötét és elzárt belső terekből közvetlen kertkapcsolattal rendelkező maximális átjárhatóságot kínáló élettér keletkezett.

A méretre, gyártott mozgatható üvegezés néhány kézmozdulattal nyitható és zárható.

A nyílászáró a preczíós pontosságú rozsdamentes kerekeken zajtalanul és könnyedén jobbra vagy balra is, kifelés vagy befelé is mozgatható. Az új nyílászáró megoldás érezhetően felértékelte a lakókomfortot. A Solarlux harmónika nyílászárói alumínium, fa és fa-alumínium kivitelekben kaphatóak.

További információ és tervezés segédlet a forgalmazónál kérhető. 

 

 

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban 1
2014-03-19

Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban 1

Az épületfalazatok vastagságának növelése egyre szembeötlőbben igényli a választ arra a kérdésre, hol helyezzük el a nyílászárók síkját a falazatban. A kérdés bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk.

Olvasson tovább
Síkban zárt fa-alumínium ablakok
2015-01-15

Síkban zárt fa-alumínium ablakok

Tovább bővül a Mantu Ajtó és Ablak Stúdió ablakprogramja, mellyel elsősorban az építészeknek szeretnének kedveskedni. Az osztrák Katzbeck® ablakgyár legújabb LINEA típusú ablakai semmilyen hiányérzetet nem hagynak.

Olvasson tovább
Solarlux a gyakorlatban, videó!
2013-12-09

Solarlux a gyakorlatban, videó!

A Solarlux saját központját újította fel hőszigetelt harmonikafalakkal, erkélyüvegezéssel, valamint télikertekkel. Íme, az energiahatékony, egyúttal hétköznapi használatban is praktikus végeredmény!

Olvasson tovább