Schlotterer® árnyékolástechnika családi házakhoz

Schlotterer redőnyök


A külső árnyékolás legelterjedtebb típusa a redőny. Azok számára, akiknek elengedhetetlen a pihentető alváshoz a teljes sötétség, a redőny az ideális választás. Ugyanis a redőnyöknél teljesen leengedett állapotban nincs beszivárgó fény a vezető sín és a lamellák között, tehát teljes sötétséget tudunk vele kialakítani.

schlotterer_duplafal_habkitlttt_alu_lamella.jpg
A legújabb típusú redőnyök már nem műanyag lamellásak, hanem alumíniumból készülnek. Ugyanis a szigetelő habbal töltött duplafalú görgőzött lamellák fényáteresztőek, és légrésekkel vannak ellátva, ennek köszönhetően télen kint tartják a hideget, nyáron pedig a meleget. 

Ráadásul plusz biztonságot is jelentenek, mivel a feltolásuk csak nagyon nagy zajjal, vagy nagy időráfordítással lehetséges.

Előtét redőny: Schlotterer VORO 


Ez a redőny típus alkalmazható új építésnél, ilyenkor a vakolható doboz kivitel ajánlott, illetve felújításnál, ahol a látszó doboz a megfelelő választás. Mindkét esetben a redőnydoboz a nyílászáró elé fog kerülni, csak előbbinél nem látszódik a homlokzaton, utóbbinál értelemszerűen igen. 

Az új építés során már a tervezésnél figyelembe kell venni a redőnydobozok méretét, és a nyílásokat ennek megfelelően kell kialakítani, hogy a doboz elférjen a szigetelésben, vagy az adott falburkolatban. Ne felejtsünk el odafigyelni az ablak beépítési síkjára sem, a redőnydoboznak ehhez is alkalmazkodnia kell. 

Felújításnál, a látszó dobozos kivitel a megfelelő színválasztás esetén akár a homlokzat dísze is lehet, mivel sem szegecs, sem csavar nem látszik a húzott alumíniumból készült, porszórt dobozon. 

Ráadásul a hagyományos szögletes redőnydoboz kivitelen kívül választhatunk kerekített kivitelűt is, ha az jobban illik a ház építészeti stílusához. Mindkét típusnál a doboz alján található, rejtett retesz zárral rögzíthető szerelő fedél biztosítja a hozzáférést a lamellákhoz, és a hajtáshoz, az esetleges szerelési munkálatok esetén.
schlotterer_voro_s_elotet_redony.jpg
schlotterer_voro_bravo_elotet_redony.jpg
 Schlotterer Voro S előtét redőny
 Schlotterer Voro Bravo előtét redőny


Ráépített redőny: Schlotterer RESA 


A ráépített neopor szigetelő redőnydobozok az előtét redőnyökkel ellentétben nem a nyílászáró elé kerülnek, hanem közvetlenül az ablak tetejére, az ablakok beépítésével egyidőben. 

Ehhez arra van szükség, hogy a falnyílás megfelelőlen elő legyen készítve a hőszigetelő doboz fogadására, mert ebben az esetben nem csak az ablaknak kell elférnie, hanem a redőnydoboznak is. A különböző falvastagság sem okoz gondot, mivel különböző mélységű dobozok közül választhatunk.

Alapkivitelben mindegyik redőnytípushoz gurtnis működtetés jár, kivéve az olyan nagyméretű nyílászáróknál, ahol a lamellák összsúlya meghaladja a 15 kg-ot. Ebben az esetben motoros működtetést kap a redőny a könnyű működtetés érdekében. 

Természetesen bármelyik redőnyt kérheti motoros mozgatással. Ezek legnagyobb előnye a kényelmen túl, a feltolás elleni védelem, amivel növelheti otthona biztonságát. A motorokban van egy akadály felismerő redszer is, ami megakadályozza a motor, vagy a lamellák sérülését, ha például valami a lamella alá került, vagy akár lefagyás esetén is.

schlotterer_resa_rtt_redny.jpg
 Schlotterer Resa rátét redőny

Schlotterer raffstore-ok (lamellás árnyékolók)


A különösen nagyméretű üvegfelületek árnyékolását körültekintően érdemes átgondolni. Többnyire két okból tervezünk be ekkora nyílászárót az otthonunkba: az egyik, hogy minél több fényt engedjünk be, a másik, hogy gyönyörködhessünk a panorámában. 

Mivel egy ekkora üvegfelület könnyen felmelegszik a nyári időszakban, mindenképpen kell valamilyen árnyékoló rendszert társítanunk hozzá. Ugyanakkor a kilátás, és a fény miatt kár lenne egy ekkora üvegfelületet egy redőnnyel teljesen elsötétíteni. 

Erre kínálnak megfelelő megoldást a raffstore-ok, más néven a lamellás árnyékolók. A redőnyökkel ellentétben ezzel az árnyékoló rendszerrel nem tudunk vaksötétet csinálni, ezért akinek ez fontos, ne válasszon ilyet a hálószobára. 

Viszont, az egyedileg kialakított, állítható lamellákkal szabályozhatjuk az árnyékolást, azaz a bejövő fény mennyiségét. Sőt, a Retrolux modell még ennél is tovább megy, mert használatával a mennyezetre irányíthatjuk a bejövő természetes fényt, így egyszerre árnyékolhatunk, ugyanakkor a fénytől sem kell megfoszatanunk a belső tereket.

schlotterer_retrolux_raffstore.jpg

Raffstore: Schlotterer RAFFS 


A raffstore-ok titka a lamellák kialakításában, és beállításában rejlik. A lamellák egyedi, gyári beállítása mellett nem csa az optimális fény irányítás érhető el, hanem a kilátás is megmarad. Ha például az emeleti ablakokra teszünk raffstore árnyékoló rendszert, akkor a lamellák beállítása lehetővé teszi, hogy lelássunk az udvaron játszó gyerekekre anélkül, hogy fel kelljen húzni az árnyékolót.

A különleges lamella kialakítás másik feladata a hőség kívül tartása. Ennek eredményeképpen akár 10 Celsius fokkal alacsonyabban tartható a belső tér hőmérséklete, így kevesebb energiát kell fordítani a klímaberendezéssel való hűtésre.

schlotterer_raffstore_c_lamella.jpgSchlotterer RaffS raffstore C lamella

A 80 mm széles széleken peremezett konvex formájú lamella a kalsszikus, erős típus, mely nagyon jó belátás elleni védelmet biztosít.


schlotterer_raffstore_z_lamella.jpg

Schlotterer RaffS raffstore Z lamella

A Z lamella tökéletes egymáshoz záródásával és optimális lamella geometriájával zárt állapotban különösen alkalmas a helyiségek elsötétítésére. Szintén emiatt csökken az ablak és a lamellák közötti levegőmozgás, így növekszik a szigetelés mértéke.


schlotterer_raffstore_retrolux_lamella.jpgSchlotterer RaffS raffstore Retrolux lamella

A lamellák asszimetrikus profilozása, és a peremezett szélek miatt magas a szélállósága. A lamellák felső oldala úgy került kialakításra, hogy minél jobban érvényesülhessen a fényirányító hatás, ezért kiváló visszaverő képességű. 

A rövidhullámú fénysugarakat visszaverő színben (RAL9006-hoz hasonló fehér alumínium) készül. A lamellák hátsó oldala matt világos szürke színű.

A redőnyökhöz hasonlóan a raffstore-ok esetében is létezik vakolható, vagy látszó dobozos kivitel. Mivel a lamellák felhúzott állapotban egymás felett helyezkednek el, ezért keskenyebb, viszont magasabb dobozkialakítás szükséges, mint a redőnyöknél, így könnyebben helyezhetőek el a szigetelésben. Elég strapabíróak, zárt vezetősín esetén, mérettől függően akár 90 km/h szélterhelésnek is ellenállnak.

Akár redőnyről, akár raffstore-ról legyen szó, mindkét esetben motorizálható a vezérlés. A legegyszerűbb megoldás a fali kapcsolós kivitel, amikor az árnyékoló egy, a falon elhelyezett kapcsolóval müködtethető. 

Ebben az esetben sem kell lemondania a távirányíthatóság lehetőségeiről, ugyanis a kapcsoló alá utólag bármikor beépíthető egy vevő egység, amitől máris távvezérelhetővé válik az árnyékoló. 

Csak arra kell figyelnünk, hogy a kapcsoló alatt dupla mélységű legyen a kapcsoló doboz. Ha előre tudja, hogy távirányítós árnyékolást szeretne, és az anyagi keret is megengedi, lehetséges távvevős motorral rendelni az árnyékolót, így nem kell kiállásokat előkészíteni minden egyes kapcsolóhoz.