Nagyméretű fix ablakok világos belső terekhez


katzbeck_nagymret_tolajt.jpg

Képzelje el egy percre, hogy az impozáns belmagasságú otthonába csak normál méretű ablakokat építhetne be, de ilyen arányok mellett, ezek talán csak lőrésnek lennének jók. Se fény nem jutna be, se a panorámát nem élvezhetné. 

A modern építészeti trendek gyakorlatilag megkövetelik a nagyméretű ablakokat, sőt az építészeti tervek egyre nagyobb és szélesebb homlokzati nyílászárókkal számolnak. Azonban sokszor szembesülnek azzal a tervezők, hogy a valóságban nem készíthető el a kívánt méretű ablak a gyártástechnológia hiányosságai miatt.

Korábban 2,5 méter magas ablakokra volt igény, azonban ma már egyáltalán nem ritka, hogy 3-3,5 méter magasságú  ablakokra van szükség a tervek megvalósításához.

A nagyméretű ablakok gyártásának kihívásai


katzbeck_nura_nagymret_ablak.jpg

Minél nagyobb méretben szeretnénk legyártani egy ablakot, az annál inkább veszít a stabilitásából. Éppen ezért, a korábbi gyártástechnológiák nem alkalmasak arra, hogy egy bizonyos mérettartományon túl megbízhatóan működő (kifogástalan hő és hangszigetelés, mozgó szárny esetén működtetés is), nagyméretű ablakszárnyakat gyártsanak velük.

Nem érdemes bevállalni "az ekkorát még nem csináltunk, de ez a pár centi még belefér" típusú kísérleteket, elvégre miért Ön fejlesztene terméket a saját pénzén bármelyik nyílászáró kereskedőnek? Ha mégis bevállalja, akkor is csak a prototípus készül el Önnek, tele előre nem látott hibákkal, sosem próbált megoldásokkal. Igaz, a következő ügyfélnél már ezeket nem követik el. Pedig még az sem lesz műszakilag teljesen kiforrott végeredmény.

Sokáig alumínium nyílászárókkal valósították meg az extra magassági igényeket. Azonban, ha a hőszigetelési tulajdonságaiban is megfelelő terméket szeretnénk, akkor az alumíniumból készült nagyméretű ablakok nem mindenki számára elérhetőek. Érdemes azt is megfontolni, hogy az alumínium megjelenése nem passzol építészetileg minden ház stílusához.

Ezért kerestünk olyan megoldásokat, amelyek kimondottan alkalmasak arra, hogy családi házak homlokzatába építhessünk be nagyméretű ablakokat, erkély ajtókat. 

A fa ablakok és nyílászárók esetében a Katzbeck Nura termékcsaládot ajánljuk, mellyel 3 méteres, nagyméretű homlokzat üvegezést teszünk lehetővé.

A CERO alumínium nyilászáróknál pedig akár a 6 méteres szerkezeti magasság is megoldható. 

Mi nem az Ön pénztárcájával szeretnénk játszadozni, ezért ezek a termékek hosszas gyártói fejlesztés végeredményei. Betervezésük, és beépítésük komoly előkészületet igényel, melyhez szívesen egyeztetünk tervezőjével, kivitelezőjével.

Mi mindenre kell figyelni egy nagy méretű ablak beépítésénél?

A méretek növelése nem csak a gyártástechnológiát állította kihívás elé, de a bépíthetőséget, illetve annak folyamatát is. Ezek a szerkezetek jóval nehezebbek, mint 'normál' társaik, mégis, ugyanolyan precízen kell elvégezni a beépítést. Tulajdonosként mivel érdemes tisztában lennie?
Olvassa el építkezőknek szóló cikkünkben.

Műszaki egyeztetésre van szüksége tervrajzaihoz?

 

Forduljon bizalommal hozzánk, segítünk!

KAPCSOLATFELVÉTEL »