Tolóajtók és homlokzati harmonika ajtók

Egy családi házban, de akár egy többlakásos társasházban is közkedvelt nyílászárók a tolóajtók és a homlokzati harmonika ajtók. Ezért természetes, hogy a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió kínálatában is számos speciális és nagyszerű műszaki megoldás található meg ezen típusokból.

Mi a különbség a tolóajtók és a harmonika ajtók működése között?


internorm_emel-tolajt.png

A tolóajtó egy síkban mozgó szerkezet, ahol az egyik ajtószárny fix, míg a másik előtte eltolható. Ebből adódik, hogy az ilyen nyílászáró beépítésekor csak a teljes szerkezeti szélesség fele tehető átjárhatóvá. Az eltolható nyílószárny lehetséges maximális mérete határozza meg a legnagyobb nyitható szélességet. Azaz, a tolóajtóknál csak a teljes falnyílás 50%-a nyitható.


szabad_tererzet_nyitott_solarlux_szerkezetnel.jpg

 

Ezzel szemben a homlokzati harmonika ajtók a térben befelé vagy kifelé nyíló szerkezetek, ahol az  ajtószárnyakat egymásra hajtva az ajtónyílás szélére parkoltathatjuk. Így a nyílás szabaddá és teljes szélességében átjárhatóvá válik. Hamonika ajtóknál  a teljes szélesség kinyitható.


Az épület mely részén alkalmazhatunk tolóajtókat és harmonika ajtókat?


Mindenekelőtt ott, ahol nagy felületen átláthatóvá akarjuk tenni a homlokzatot. Akár azért, hogy élvezzük a kilátást, akár azért hogy sok fényt engedjünk be a lakásunkba.

Amikor a toló vagy a harmonika ajtó között választunk, akkor a kilátás szempontjából egy fontos kérdést kell mérlegelnünk. Mégpedig azt, hogy a nyílászáró csukott, vagy nyitott állapotában akarjuk a maximális átláthatóságot biztosítani.

Ebből a szempontból a tolóajtók zárt állapotban, a harmonika ajtók pedig nyitott állapotban előnyösebbek.

solarlux_homlokzatnyits_5.jpg

Étkező összenyitása a külső terasszal Solarlux harmonika nyílászárókkal

A toló és harmonika ajtók másik fontos felhasználási területe az erkély, vagy teraszajtóként való beépítés. Mindkét esetben cél a lakás és a terasz ill. erkély közötti lehető legnagyobb szélességű közlekedési út megnyitása.

Ezt a funkciót mindkét nyílászáró típus kiválóan kielégíti, a köztük való választás többnyire a lakók szokásaitól, életmódjától és a beépítési hely környezetétől függ.

Az igények feltárásában, a műszaki megoldás kialakításában az építész tervező mellett mindenképpen javasolt egy nyílászárós szakember bevonása is.

Különösen hasznos lehet a nagyfelületű homlokzatnyitás az épület azon részein, ahol intenzívebb mozgást végezhetünk (pl. kondi szoba), vagy a wellness részlegnél és a beltéri medencénél, ahol elsősorban nyáron igen hasznos lehet a „természet beengedése” a házba. A medence falazatának kinyitása akár 14 méter szélességig egyetlen harmonika szerkezettel megoldható.


Mi alapján válasszunk tolóajtót vagy harmonika ajtót?


A toló és harmonika ajtók beépítési lehetőségei után nézzük, melyek azok a műszaki paraméterek, amelyeket a választásnál figyelembe kell vennünk.

nyitási mód
hőszigetelés
üvegezés
méretek
átláthatóság
könnyű működtetés
betörésgátlás
akadálymentes közlekedés

Tolóajtók és harmonika ajtók nyitási módja


A Mantu Selection programban két működési mód között választhatunk. A bukó-toló kivitelnél a nyílószárny a síkból való kibuktatás után egy alsó vezetésű sínpályán tolható oldalra. Az alsó megvezetés miatt egy 6-8 cm alsó küszöb átlépése szükséges az áthaladáskor.

Az emelő-toló szerkezeteknél a nyílószárnyat felemeljük, majd egy felső vezetősínen oldalra mozgatjuk. A két működési mód közül mindenképpen az emelő-toló mellett szól több érv, kár hogy a lényegesen magasabb ár miatt sokan lemondanak róla.

A harmonika ajtók esetén először is a kifelé vagy befelé való nyitás között kell választanunk. A döntési szempontokat illetően kérdezze építészét, vagy forduljon
bizalommal szakértő kollégáinkhoz. Bár az ajtószárnyak számát többnyire meghatározza a kinyitandó felület szélessége, mégis lehetőség van az egyes ajtószárnyak szélességének változtatásával változtatni a szárnyak számát.

Erre akkor lehet szükség, ha akarunk egy önmagában is (normál egyszárnyú ajtóként) nyitható szárnyat a szerkezetbe.

Vissza az oldal tetejére

Tolóajtók és harmonika ajtók hőszigetelése


Rendkívül fontos, hogy amikor nyíló ablakainkat a lehető legalacsonyabb hőveszteségűre építjük, akkor a nagyfelületű nyílászárókon se legyen nagyobb a hőveszteségünk. A Katzbeck és a Weinstocklegújabb fejlesztései a lehető legmagasabb hőszigetelési értékeket biztosítják mind a bukó-toló, mind pedig az emelő-toló ajtószerkezetnél is.

Kiemelkedő termék tulajdonságok

• szabadalmaztatott üvegszálas erősítésű alacsony küszöb, ami kiválóan szigetel, nem képez hőhídat
• passzív házba is beépíthető
• esztétikai előnyök: filigrán, egységes megjelenés a többi a nyílászáróval


A harmonika ajtók a hőveszteség szempontjából az épület Achillesi pontjai, ezért a gyártók többsége meg sem próbál ilyen ajtókat gyártani. Nem úgy a Solarlux, amely a harmonika ajtógyártás specialistájaként, és legelismertebb gyártójaként, elsőként épített passzívházba is beépíthető harmonika ajtót. De nem csak a Solarlux SL 97 típusú passzívház minősített harmonika ajtója, hanem a többi Solarlux nyílászáró is (pl. a Solarlux SL67 típusú fa harmonika ajtó) a piac legjobb értékeivel rendelkezik.

Vissza az oldal tetejére

Tolóajtók és harmonika ajtók üvegezése


Magától értetődik, hogy mind a Katzbeck, és a Weinstock toló ajtói, valamint a Solarlux harmonika szerkezetei is rendelhetők 3 rétegű üvegezéssel. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy különösen az extra nagyméretű szerkezet esetén a üvegezések extrém ajtószárny súlyokat eredményeznek.

Mind a Katzbeck, a RUPO, mind pedig a Solarlux nagy körültekintéssel és mérnöki precizitással tervezi meg ezeket a szerkezeteket, hogy azok működése hosszú távon is problémamentes legyen. Megdöbbentő, hogy számos más gyártó olyan extrém méretű toló és harmonika szerkezetek gyártását is elvállalja, ahol a piacvezető specialisták már megálljt parancsolnak. Legyen nagyon óvatos, nehogy Ön legyen egy prototípus első kipróbálója!

Az extra nagy méretek elsősorban a kizárólag műanyagból készülő ablakoknál és tolóajtóknál jelentenek gondot (a Solarlux harmonika ajtók ezért alumíniumból készülnek), hiszen a műanyagprofilok stabilitása nem teszi lehetővé az extra nagy méretek gyártását. A Katzbeck és a Weinstock súlycsökkentést eredményező, acélmerevítés nélküli ablakai és tolóajtói viszont az extra nagy méretekben is jól vizsgáznak.

Vissza az oldal tetejére

A maximális méretek


A modern építészet szívesen törekszik minél nagyobb üvegfelületek elérésére, ezért a Mantu Selection program is megpróbál megfelelni ezeknek a kihívásoknak.

Sok építkező elköveti azt a hibát, hogy nem veszi figyelembe az árban megcélzott termékkör műszaki lehetőségeit és így csak a vásárláskor szembesül azzal, hogy a terveken megálmodott építészeti megoldásokat, és látványt (pl. extra méretek) csak jóval magasabb műszaki színvonalú nyílászárókkal, az elképzeltnél jóval drágábban lehet megvalósítani.

Az ilyen csalódások megelőzése végett is ajánlatos már a tervezés fázisában kiválasztani a beépítendő nyílászárók típusait. Ha úgy látjuk, hogy a megvalósítás többe kerülne, mint amit rászántunk, akkor itt még van lehetőség a tervek módosítására. Sokszor elegendő néhány centiméterrel kisebbre venni egy-egy nyílászárót és máris jelentős árcsökkenést érhet el.

A legrosszabb, amit elkövethetünk, ha egy magas műszaki követelményt támasztó beépítést, megpróbálunk "olcsón", oda nem illő gyengébb minőségű termékkel megoldani.

Vissza az oldal tetejére

Átláthatóság


A homlokzati nyílászáróink biztosítják, hogy elegendő fény jusson othhonunk belsejébe. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy adott ablakméret esetén mekkora lesz az üvegezett felület. A típusválasztásnál  fontos szempont, hogy a létrehozott üvegfelületek hány százalékát takarják ki a bordák, valamint az ajtó-, és ablakszárnyak keretei.

A legújabb építészeti trendek a minimalista irányzatra törekszenek, ahol az ablakok keretei szinte láthatatlanok maradnak. Ennek egyik különleges, prémium  megoldása a Solarlux CERO márkanevű nyílászáró családja, melyről bővebben itt olvashat .

cero-1089.jpg

A Solarlux CERO nyílászárói

Vissza az oldal tetejére

Könnyű működtetés


A nagyméretű nyílászárók minőségének egyik legfontosabb szempontja a könnyű működtetés, hiszen sokszor 150-200 kg súlyú szerkezeteket kell mozgatnunk.
Ezeket gyermekeinknek is tudni kell kezelni, mégpedig balesetveszély nélkül.

Fontos, hogy lehetőleg egy kézzel tudjuk működtetni a toló és harmonika ajtókat, hogy az áthaladás könnyű és egyszerű legyen. Különösen a harmonika ajtók működtetése jelenthet gondot a nem kellő körültekintéssel megtervezett nyílászárók esetén.

Betörésgátlás


A betörésgátlással kapcsolatosan mindenekelőtt meg kell jegyzeni, hogy tökéletes védelem nincs ill. csak olyan nagy ráfordítással, hogy az már nem kifizetődő.
Homlokzati nyílászárókkal, bejárati ajtókkal kapcsolatban is úgy kell gondolkodnunk, hogy az otimális megoldás a tisztán mechnaikai védelem helyett az elektromos védelemml való kombinálás.

Ha így teszünk, akkor az esetek többségében elegendő biztonságot nyújt egy RC2, vagy RC3 védelmi besorolási osztályú nyílászáró. A védelmi szintekről bővebben az építkezőknek szóló Építkezői Magazinunkban olvashat.

További nagyon fontos tudnivaló, hogy a gyártmányok minőségi tanúsítványait minden esetben kérjük el a forgalmazótól és győződjünk meg róla, hogy a megvásárolni kívánt  termék valóban feltüntetésre került-e a típusfelsorolásban. Ne engedjük magunkat megtéveszteni. Ha pl. egy emelő-toló ajtó típusa nincs feltűntetve csak egy egyszárnyú ablaké, akkor hiába azonos a gyártó, a minősítés az emelő-toló ajtóra nem érvényes.

Betörés esetén a biztosító nem téríti meg a kárt, ha a megkötött biztosítási szintnek megfelelő nyílászárók nem voltak beépítve. Ezt pedig igazolnunk kell, amit
kizárólag a minősítés birtokában tudunk megtenni.
Vissza az oldal tetejére

Akadálymentes közlekedés


A tolóajtók és harmonika ajtók választási szempontjai közül kiemelkedik az a kérdés, hogy alkalmasak-e az akadálymentes közlekedésre. Itt ne csak a tolószékes közlekedésre gondoljunk (bár van, ahol ez az elsődleges), hanem arra is, hogyan tudunk biztonsággal áthaladni a nyílászárón a megbotlás veszélye nélkül, kezünkben például a születésnapi tortával. 

Nos, ebből a szempontból a bukó-toló ajtók esetén mindenképpen számolnunk kell egy 3-8 cm közötti magasságú küszöbbel. A prémium termékeknél ez az érték a 3 cm-t közelíti, az olcsóbb termékeknél pedig a 8 cm-t.

Az emelő-toló ajtók ebből a szempontból sokkal ledvezőbbek, itt mindössze minimális 1,5 cm magasságú küszöbbel kell számolnunk.

A harmonika szerkezetek rendszerint igen magas alsó küszöbbel készülnek, kivéve a Solarlux harmonika ajtókat, mert itt lehetőség van a teljesen nulla szinteltérésű beépítésre is. Ennek műszaki feltételeit építész kollégánkkal lehet egyeztetni.


Vissza az oldal tetejére