A legfontosabb szempontok ablakválasztáshoz

A Mantu Selection® ablakprogram egy egészen kölönleges ablakválogatás, melybe csak a legjobb ár-értékarányú gyártók termékei kerülhettek be.

katzbeck-ablak.jpg

Ha Ön a pénzével tudatosan bánó, hosszú távra is gondolkodó építkező vagy felújító, akkor tisztában van vele, hogy az építési költségek közel 10-20%-át kitevő ajtók és ablakok kiválasztásakor nagy körültekintéssel kell eljárnia.

A beépítendő nyílászárók ugyanis nagymértékben befolyásolják majd az új vagy felújított családi háza energiaköltségeit, külső megjelenését, komfortos lakhatóságát és nem utolsó sorban értékállóságát is.

Ha konkrétan egy-egy ablak típusunk műszaki paraméterei iránt érdeklődik, akkor az Ablak és árnyékolás menüpontban válassza ki azt Önt érdeklő témát.

Ismerje meg az ajtó és ablakválasztás általános szempontjait:Az ablak gyártmánya


Sokszor beszélünk arról, hogy az ablak minőségének egyik legfontosabb garanciája a megbízható gyártó. A Mantu Selection® ablak program esetében kétség sem férhet hozzá, hogy nagymúltú, több mint négyévtizedes gyártói tapasztalattal rendelkező gyártókról van szó, ahol a vevő elégedettsége és a megbízható garanciális szolgáltatás mindennél előbbre való.

A köztudatban azonban számos tévhit él a gyártókkal kapcsolatban, elsősorban a műanyag ablakok piacán. Sokszor hallani a vevőktől, a milyen ablakot vett kérdésre válaszolva, hogy Rehaut, Kömmerlinget, vagy éppen Schücot választottak. Ezek mindegyike kétségkívül kiváló ablakmárka. Azonban kevesen tudják, hogy valójában egyik cég sem gyárt ablakokat, hanem csak ablakprofilokat.

A nevezett cégek gyártási know-how-t értékesítenek kisebb-nagyobb ablakgyártók részére, így az ablak minősége elsősorban attól függ, hogy a licencet használók mennyire tartják be a gyártási előírásokat. Ezért aztán a gyártó személyétől függően jelentős különbségek adódhatnak akár ugyanazon márkájú profilból készült ablakok között is.

A Katzbeck és a WEINSTOCK gyártási rendszere és szigorú minőség-védelmi irányelvei állandó és magas gyártási színvonalat biztosítanak.Ezen felül hosszú garancia idővel garantálják a biztos alkatrész utánpótlást, és a szervizhátteret is.

Vissza a lap tetéjére

Az ablak alapanyaga


Néhány éve még azt kérdeztük az ablakok iránt érdeklődőktől, hogy fa, vagy műanyag ablak legyen a házon. A fa ablak kétségkívül a tradíciót, a természetesség érzetét, de egyszersmind az állandó felújítási követelményt is jelentette.

alu_fusion_canto_95.jpgA műanyag ablak mellett szólt az alacsony beruházási költség és a tartósság. Később az alumínium borítások alkalmazása, mind a fa, mind a műanyag ablakok esetén tovább növelte a tartósságot, és csökkentette a felújítási szükségletet.

A technológia fejlődésével mind a fa ablakok, mind a műanyag ablakok műszakilag tökéletesedtek, így kizárólag műszaki szempontok alapján ma már nehéz választani közöttük.

Ezért elsősorban olyan érvek mellett dönthetünk,hogy mely típus műszaki követelményei felelnek meg, vagy melyik megjelenése illik jobban (pl. sarkos profil igényénél pl. Twinset 8000S fv ablakok, vagy kerekített profilnál  pl. a Twinset 8000S hfv ablakok) a megálmodott házunkhoz.

De szerepet játszhatnak a fa-, és fa-alu ablakok választása mellett az ökológiai megfontolások, hogy áldozunk-e arra, hogy 100%-ban újrahasznosítható anyagokat építsünk be új otthonunkba.

Minden szempontot figyelembe véve elmondható, hogy ma az alumínium borítású műanyag (pl. Twinset 8000ED ) és fa ablakok (pl. Katzbeck COMBINA ) jelentik az egyik legtökéletesebb műszaki megoldást a homlokzati nyílászárók piacán.

A fa-alu ablakok javára ökológiai szempontok, így a természet megóvásáért való elkötelezettségünk dönthet, ill. az, hogy megengedhetjük-e magunknak anyagilag a jövő társadalma érdekében vállalt magasabb beruházási értéket.

Az alapanyagválasztásról további részleteket itt találhat.

Vissza a lap tetejére


Az ablak működtetése


Az ablak funkciójától és a beépítési helyétől függően különböző nyitási módú ablakok közül választhatunk. 

A Mantu Selection (Katzbeck, Weinstock) fix ablakai elsősorban ott alkalmazhatók, ahol fényt akarunk beengedni lakásunkba, de nem szükséges azok nyitása. Fontos azonban figyelnünk arra, hogy csak ott alkalmazzunk fix ablakokat, ahol a tisztítás mindkét oldalon 'alpin technika' nélkül is megoldható.

A Mantu Selection (Katzbeck, Weinstock) nyíló-, és bukó-nyíló ablakai a legszélesebb körben alkalmazott kivitelek. Mivel lényegi árkülönbség ma már nincsen a két kivitel között, ezért célszerűbb a bukó-nyíló kivitelt választani.

A Mantu Selection (Katzbeck, CERO) toló ablaka viszonylag ritkán használt kivitel, de bizonyos építési szituációkban, ott ahol az ablak nyitása akadályokba ütközne (pl. konyhapult előtt) igen célszerű lehet. Hátránya, hogy csak az ablakfelület 50%-a válik nyithatóvá, míg a másik oldal fix marad.

A maximális nyitási méret elérését a harmonika nyílászárók specialistájának szabadalmaztatott fejlesztése, a Solarlux harmonika ablak teszi lehetővé. Elsősorban a nagyobb felületű homlokzatnyitásra nyújt kiváló megoldást (pl.terasz felé történő homlokzatnyitás a kertkapcsolat megteremtésére).

A nyitási módok egyeztetéséhez az építész tervező bevonásával folytatott műszaki konzultációt javaslunk. Időpont egyezetetés céljából keresse kollégáinkat már most! 

Kapcsolatfelvétel itt!  


Az ablak hőszigetelése


Napjaink kétségkívül legtöbbet hangoztatott ablakvásárlási szempontja az ablakok hőszigetelő képessége. Mindenki szeretne energiát és pénzt spórolni, ezért a legjobb hőszigetelésű ablakot igyekszik választani. Nem csoda hát, ha minden gyártó a hőszigetelés (pontosabban fogalmazva a hőveszteség) különböző mérőszámait állítja az érvrendszere középpontjába.

Ez így helyes, és a Mantu ablakok esetén is nagyon fontosak ezek a paraméterek (Ψ érték=üvegkeret anyagának hosszfüggő hőveszteségi együtthatója, Uf érték=hőátbocsátás a keretprofilon keresztül, Ug érték=hőátbocsátás az üvegen át,  de még fontosabb a ablakok hőszigetelő képessége, az Uw érték (az ablak hőátbocsátása) Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a gyártók által megadott Uw érték csak a lehetségesen elérhető legjobb értéket jelenti, ami kizárólag szakszerű tervezés és beépítés esetén érhető el.


rosszul_szigetelt_epulet_hovesztesegei.png

Nem szabad elfeledkezni azonban arról a tényről sem, hogy a kiváló hőszigetelési képesség csak az év egy bizonyos szakaszában (télen és nyáron) előnyös. Az átmeneti időszakokban előnyösebb lenne egy alacsonyabb hőszigetelésű értékű ablak, ami engedné kihasználni a nap jótékony melegítő hatását. Ebből a szempontból az ablaküveg napenergia nyeresége releváns   (un. g érték) .

Éppen ezért az üvegezés kiválasztása számos egyéb tényezőtől (az épület energia szükséglete, tájolás, árnyékolás) függő bonyolult tervezési feladat, ami mindenképpen szakértőt igényel. A Katzbeck és a Weinstock márkák számos üvegezési opciót (pl. 2 vagy 3 rétegű üvegezés, Solar üveg) kínál, melyek lehetővé teszik az igényeknek legjobban megfelelő megoldás kiválasztását.

Vissza a lap tetejére

Az ablak betörésgátló képessége


Személyi és anyagi javaink védelme kiemelt jelentőségű feladat. Fontos tudnunk, hogy a homlokzat nyílászáróit teljesen betörésbiztossá csak aránytalanul nagy költségráfordítással tehetjük. Ezért sokkal célszerűbb egy alacsonyabb szintű mechanikai védelem elektronikus védelemmel való kombinálása.

Elsődlegesen az alkalmi és a besurranó tolvajok ellen érdemes mechanikai védelmet kiépíteni az ablakoknál. Az un. ESG üvegezés az ablaküveg betörése utáni gyors behatolást akadályozza meg, melyek többféle biztonsági fokozata is rendelhető az ablakokba. Az ablakszárnyak gyors befeszítése ellen megerősített pántok, felfúrása ellen pedig biztonsági zárszerkezetek védenek.

A Mantu tanácsadói a személyes igények megismerése után a beruházási költségkeret és az igényelt biztonság figyelembevételével egyénre szabott megoldásokat dolgoznak ki az Ön családja számára.

Kapcsolatfelvétel itt!

Az ablak hangszigetelő képessége


Forgalmas belvárosi utcákban vagy elővárosi bevezető utak közelében az ablak hangszigetelő képessége válik az egyik legfontosabb döntést befolyásoló tényezővé. Fontos tudnia, hogy az ablak hangszigetelése szempontjából nem csak az ablak műszaki paraméterei (az üveg és az ablakkeret hangszigetelési értéke) számítanak, de kiemelt jelentőségű a szerelés során alkalmazott technológia, vagyis a kivitelezés.

Az ablakok hangszigetelő képességét a decibelben megadott Rw számmal jellemezhetjük. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb a hangszigetelés vagyis annál kevesebb zaj jut be az utcáról otthonunkba. A hangszigetelés mértéke megadja, hogy az eredeti hangszintet mennyivel csökkenti az ablak. 10 dB hangszigetelés esetén az eredeti hangszint 1/10 része (20dB esetén  1/100, 30 dB esetén 1/1000) jut át az ablakon. Az emberi fül 10 dB csökkenést a hangerő felezéseként érzékel.

A Katzbeck és Weinstock ablakok számos megoldást kínálnak a zajtól való maximális védelem érdekében. Lehetőség van fokozott hanggátlású üvegek alkalmazására az ablakokban, de megoldást jelenthetnek a több rétegben kiépített ablakrendszerek is.

Egy egészen újszerű és különleges megoldást kínálnak az erkélyes lakások számára a Solarlux üveg harmonika falak (Pl. Solarlux SL 60 harmonika ajtó), melyek a védelmet az épülethéjon több rétegben építik fel.

Az igények pontos ismeretében a Mantu Selection program rendelkezésre álló lehetőségei közül egyénre szabott megoldásokat dolgozunk ki az Ön számára.

Kapcsolatfelvétel itt!

Az ablakok árnyékolása


Már az ablakok hőszigetelő képessége kapcsán is említettük az árnyékolás fontosságát. Az energiahatékonyság témakörén belül szinte mindenki kizárólag a fűtési költségek minimalizálására gondol. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nyáron a klimatizálásra fordított költségeink jelentősen csökkenthetők a megfelelő árnyékolások beépítésével.

Az ablakok árnyékolása többféle eszközzel lehetséges, melyek lehetnek külső és belső elhelyezésűek is. Alapvetően igaz, hogy a külső árnyékolás sokkal jobb hatékonyságú a hővédelem szempontjából.

Az árnyékolás lehet hagyományos redőny (pl . Schlotterer VORO redőny ), zsalugáter (pl . Schlotterer Arto zsalugáter) vagy a legmodernebb raffstore (pl . Schlotterer Raff S raffstore ) a vevői igények függvényében, melyek lehetnek kézi vagy motoros mozgatásúak is.

Mindegyiknek van előnye és hátránya, így az optimális megoldás mindig a vevő szokásaitól, életmódjától függ, melyet részletes tanácsadás keretében mérünk fel.

schlotterer_arto_zsalugater.jpg

Schlotterer ARTO zsalugáterek

Talán a legfontosabb általános tanács az árnyékolás típusának kiválasztásakor azonban az, hogy az árnyékolást minden esetben az ablakrendszerrel együtt, annak műszaki megoldásaihoz igazítva válassza ki.

Legjobb, ha az ablakokat és az árnyékolást egy egységes rendszerként, egy kézből vásárolja meg. Csak ez biztosítja ugyanis a különböző gyártók (pl. Katzbeck ablakok és Schlottererer árnyékolás) tökéletes egymáshoz való illeszkedését, a hőhidak kiküszöbölését, a maximális működési biztonságot és garanciális védelmet.

Az árnyékolás tervezéséhez szempontokat it talál: Árnyékolás tervezése

Az ablak rovarvédelmi funkciója


schlotterer_igi_rovarvelem.jpg.jpg Az ablaknyílásaink rovarvédelmét sokféle megoldással biztosíthatjuk. A legegyszerűbb öntapadós szúnyoghálóktól kezdve a komolyabb kivitelű, ablakrendszerbe integrált keretezett szúnyoghálókig.

A megoldások között nyilvánvalóan a használati értéket és az árat illetően is óriási különbségek adódhatnak. A szúnyogháló rendszerek közötti választáskor elsősorban azt kell mérlegelnünk, hogy egyszeri, magasabb költségű, de hosszú távú megoldást akarunk, vagy pedig többszöri, alacsonyabb költségű, de esetleg évente ismétlődő beruházás mellett döntünk.

Mindemellett nem elhanyagolható szempont, hogy egy sok tízmilliós családi ház, sok milliós ablakain nem túl szép látvány a szél tépte, lengedező szúnyogháló látványa. (Ami mellesleg amellett, hogy csúnya, még a szúnyogokat is beengedi.)

A Schlotterer kiforrott műszaki megoldásai, az ablak ill. árnyékoló rendszerekbe szinte láthatatlanul integrált rovarvédelmi eszközei (pl . Schlotterer IGI rovarvédelmi rendszerek) funkciójában ideális és látványban is szép megoldást nyújtanak az igényes építkező számára.

Ablak és design


A Mantu Selection ablakai mindenképpen azok közé az ablakok közé sorolhatók, amelyek műszakilag nem csak tökéletesek, de megjelenésükben, kivitelükben és designjukban is az élen járnak. Nem csoda hát, hogy szinte nincs is olyan építészeti stílus, amelyhez ne találnánk designban illeszkedő ablakot. Íme, néhány példa a kínálatból:

A Katzbeck LINEA flat fa-alu ablakok letisztult vonalvezetése és visszafogott designja a minimalista stílust hangsúlyozzák, melyben az üvegfelületek dominálnak és teret engednek az egyéni elképzelések megvalósításának is.

A Weinstock Twinset 8000 S / SE fb műanyag-alu ablakok sarkos élkialakítása az egyenes, hangsúlyos vonalakat előnyben részesítő építészeti megjelenés kiváló megoldásai. 

Az Weinstock Twinset 8000 S / SE  fv enyhén kerekített élkialakítású ablakai pedig a hagyományos építészeti megjelenésű harmóniát teremtik meg kiváló ár-érték arány mellett.

A Katzbeck MASSIVA fa ablakok a klasszikus formavilágot testesítik meg, melyben a hagyományos értékrendek, mint a családszeretet és a visszafogottság tükröződnek vissza.

 internorm_ablak_studio_stlusban.jpg

 internorm_ablak_home_pure_stlusban.jpg


 internorm_ablak_home_soft_stlusban.jpg

 internorm_ablak_ambiente_stlusban.jpg

Vissza a lap tetejére

Egyedi ablak megoldások


A modern építészet sok esetben hajlik a látványos, esetleg szokatlan megoldások felé. A Katzbeck és a Weinstock ablakai e tekintetben is bátran állnak a kihívások elé.

Napjainkban sok épület építészeti megjelenése megköveteli az extra nagy méretű nyílászárók beépítését. A Katzbeck szinte mindegyik kollekciója kínál XXL méretű nyílászárókat. A Weinstock Ideal 8000E műanyag-alumínium kivitele pedig alkalmas az extra magasságok elérésére műanyag ablakigény esetén.

Az üveg, mint építészeti elem sok modern épület kedvelt építőanyaga. Különösen látványos építészeti megoldások érhetők el a különböző fix és mozgó nyílászárók összesorolásával. Ezen megoldások egyik leglátványosabb eleme az üveg-üvegsarokkapcsolatok.

Egyedi és különleges ablakmegoldásnak számít a Katzbeck NURA keretnélküli megjelenést megvalósító speciális ablakkivitele és a speciális beépítési módok. Ugyancsak szinte látszó keret nélküli ablakmegoldás a Solarlux CERO típusú alumínium ablaka. 

 internorm_ks_330_emelo-tolo_ajto.jpg

Fix és mozgó szárnyú szárnyak sorolása
 internorm_hs_330_fa-alu__emelo-tolo_ajto.jpg

Extra méretű Katzbeck emelő-toló ajtó
 internorm_egyedi_ablak_megoldsok.jpg

Egyedi üveg-üveg sarokkapcsolat
cero_1.jpg

CERO a láthatatlan ablak


Vissza a lap tetejére

Ablakok beépítése és ablakszerelés


A világ legnagyobb és legnevesebb ablakgyártói, ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a legjobb, legtökéletesebb ablakok megtervezése és legyártása esetén is vevői reklamációkkal találkoznak. A vevők ilyenkor rendszerint az ablak gyártóját teszik felelőssé a „rossz minőségért”. Pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy az elégtelen hő, és hangszigetelésre, a nem kielégítő víz és légzárásra vonatkozó vevői panaszok szinte kivétel nélkül az ablak szakszerűtlen beépítésére vezethetők vissza.

Hogy jobban megérthessük egy üzlet polcán lévő ablak és egy beépített ablak minősége közötti különbséget, vegyünk egy példát. Hány liter folyadékot lehet tárolni egy 100 literes edényben? És ha lyukakat fúrunk az oldalára? Nos, ugyanilyen lyukakat „jelenthet” az ablak hőszigetelő és hangszigetelő képességére nézve a szakszerűtlen beépítés is.

Ezért a Mantu Ajtó- Ablak Stúdió kiemelt figyelmet fordít az ablakok beépítését végző szakemberek képzésére. Szerelőink évente oktatásokon és továbbképzéseken vesznek részt, melyek eredményes elvégzését a gyártók tanúsítványokkal igazolják.
TOVÁBB A FA ABLAKOKRA »

TOVÁBB A MŰANYAG ABLAKOKRA »