Stabilabb műanyag ablakok

2014-12-10

Egy új szabadalomnak köszönhetően minden eddiginél stabilabb műanyag ablakot sikerült kifejleszteni a világ egyik legnagyobb műanyagprofil gyártójának számító Profine csoportnak. A termékek 2015 januárjától Magyarországon is kaphatóak.

A nagy üvegezett homlokzatok megvalósítása sokszor a nyílászárógyártás műszaki korlátain bukik el. Az egyre növekvő méretek az ajtó és ablakszárnyak extrém súlynövekedéséhez vezet, ami a zsanérok túlterhelését okozza, ezáltal pedig működtetési problémák jelentkeznek.

De nem csak az extrém súlyok mozgatása, hanem a megnövekedett méretek miatti stabilitás csökkenés is komoly problémát jelent, ami elsősorban a hőtechnikai értékek romlásában, záródási pontatlanságban jelentkezik.

A homlokzati nyílászárók jellemzően három különböző anyagból készülhetnek. Közülük hő technikai és ár szempontból legelőnyösebb a műanyag és legkedvezőtlenebb az alumínium.

Stabilitás szempontjából azonban éppen fordított a helyzet, ezért hiába kedvező árfekvésű a műanyag ablak, a nem kielégítő stabilitás miatt a nagyobb méretű homlokzati üvegezések igénye esetén nem alkalmazható.  

A fa nyílászárók mindkét esetben középen helyezkednek el a vizsgált szempontokból és a legoptimálisabb megoldást kínálják, viszont árszintjük még mindig lényegesen magasabb a műanyag ablakokhoz képest.


 
Hagyományos clipses rögzítés

Ezért jelent áttörést a műanyag ablak gyártásban az Alufusionnak nevezett rendszer, melynek lényege, hogy nem egy önálló alumínium borítást rögzítenek clips rendszerrel egy műanyag profilra, hanem az alumínium és a műanyag szerves egységben egy rendszert alakot, ami a stabilitás óriási mértékű növekedését idézi elő.

Az Alufusion rendszerrel az építészek gond nélkül akár 2,80 m magas homlokzati nyílászárókat is megvalósíthatnak, a fa vagy alumínium nyílászárókhoz képest lényegesen alacsonyabb költségvetés mellett.

 

 

az alufusion borításű műanyag ablak

Sajnos a Profine csoport a hazánkban is gyártott és jól ismert Kömmerling márkanevű profiljaihoz nem fejlesztette ki az Alufusion rendszert.

Ezért az csak  Profine prémium márkáját jelentő Trocal profilokkal együtt, az ebből a profilból gyártó rendszergazdától vásárolható.

Magyarországon az Alufusion rendszerű Trocal profilból készült ablakok a Mantu Ajtó - Ablak Stúdiónál vásárolhatók meg.

       

 

 

 

Korszerű Alufusion ablak

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nagy méretű ablakok beépítése
2014-06-04

Nagy méretű ablakok beépítése

Napjaink egyik feltűnő építészeti jelensége, hogy a homlokzati nyílászárók üvegfelülete fokozatosan nő. Ez jótékony hatású az épületekbe beáramló fény mennyiségére és igen látványos is építészetileg is. Vajon rejlenek-e kockázatok a méretek növelésében?

Olvasson tovább
Az örökkévalóságnak tervezett nyílászáró
2016-06-16

Az örökkévalóságnak tervezett nyílászáró

Egy Solarlux harmonika nyílászáró nyitása és csukása egyetlen kézmozdulattal lehetséges. Adódik a kérdés, mi a titka ennek a könnyedségnek és miért működnek akadozás és beszorulás nélkül évtizedekig?

Olvasson tovább
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább