Három tanács a megfelelő árnyékolás kiválasztásához

2014-04-30

Ebben a cikkünkben elmondtuk, hogy a klímaváltozás miatt fokozatosan nő a modern árnyékolások iránti igény. Most megmutatjuk azokat a legfontosabb szempontokat, amik segíthetnek Önnek a megfelelő árnyékoló kiválasztásában.

Mindenekelőtt egy dolgot pontosítanunk kell: árnyékolástechnikai eszközök alatt jelen esetben a kültéri árnyékolókat értjük. A lakáson belül lévő árnyékolók (függönyök, roletták, stb.) nagyon szépek, de ennél több jelentőségük e tárgyban nincs.

Ha a meleg bent van a lakótérben, akkor azt onnan már kitessékelni nem lehet. Ezért ha hőtechnikai szempontból szeretnénk eredményesek lenni, mindenképpen kültéri árnyékolókat kell választanunk.

Árnyékoló választási tanács #1: Minden egy tervvel kezdődik

A legfontosabb lecke az árnyékolástechnikai eszközökkel kapcsolatban egyszerű: lehetőleg már az épület tervezésekor döntsük el, hogy milyen árnyékolót szeretnénk használni.

Legyen a kiválasztott termék redőny, raffstore, vagy egy külső textil ablakárnyékoló, esztétikai és kezelési szempontból mindig fontos, hogy az adott eszköz be legyen tervezve az épületbe.

Mit jelent ez pontosan? Például legyen odavezetve az áram, a felesleges tokok, vezetősínek legyenek elrejtve. Természetesen akkor is lehet árnyékolni, ha erre az építéskor nem gondoltunk. Ilyenkor azonban sok esetben kompromisszumokat kell kötnünk, hiszen a lehetőségek adottak, viszont az árnyékolástechnikai szakemberek meg nem varázslók.

Árnyékoló választási tanács #2. Létezik, amire szükségem van?

A második tanács az, hogy mindenképp konzultáljunk árnyékolástechnikai szakemberrel. Mint az építőipar valamennyi ága, az árnyékolástechnika is rohamtempóban fejlődik. A leghagyományosabb redőnyök között is rengeteg az újítás, a praktikus fejlesztés, nem is beszélve az egyre szaporodó új eszközök széles választékáról.

A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a piacot, miközben évek óta dolgoznak ebben az iparágban. Sokrétű tapasztalattal rendelkeznek, a legjobb képzésben részesülnek, ezért érdemes igénybe venni egy ingyenes helyszíni felmérést.

Ennek keretében a szakértő a legjobb tanácsot tudja adni, hogy az Ön igényeihez, az épülethez és a környezethez igazodva milyen árnyékolót célszerű választania, illetve a kiválasztott eszköz beépítéséhez és üzemeltetéséhez adottak-e a feltételek.

                            Markilux textil ablak árnyékoló és könyökkaros napelenző

Árnyékoló választási tanács #3. Színek, formák, kivitelek

Végezetül pedig merjen álmodni, merjen színeket használni, bátran valósítsa meg az elképzeléseit! Évről évre egyre több típusú árnyékoló közül választhat, az egyes árnyékoló típusokon belül pedig szintén egyre nagyobb a választék.

Egy átlagos terasz Magyarországon jellemzően 6x4 méteres, ami 24m². Ez a felület nagyobb, mint egy hajó vitorlája a Balatonon, ezért célszerű nemcsak képen, de élőben is megnézni a kiválasztott színeket és formákat. Hiszen egy ilyen méretű napellenző komoly mértékben befolyásolhatja a ház és a kert összképét.

Solarlux Atrium üvegház Markilux textil árnyékolással

Még nem tudja, milyen árnyékolásra van szüksége? További árnyékolási tanácsokat talál ezen az oldalunkon.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Miért jó egy raffstore árnyékoló?
2015-09-25

Miért jó egy raffstore árnyékoló?

A lamellás árnyékolónak is nevezett raffstore-ok egyre elterjedtebbek. Azt néztük meg, hogy mire jó, és, hogy mikor érdemes ezt választani.

Olvasson tovább
Lejárt a műanyag redőnyök kora
2015-09-25

Lejárt a műanyag redőnyök kora

Már régóta a műanyag lamellás redőny a legelterjedtebb árnyékolási forma. Azonban megszületett a továbbfejlesztett változata, nézzük, mit is tud.

Olvasson tovább
A nap járását követő árnyékolás
2014-06-23

A nap járását követő árnyékolás

Bizony nem egyszerű feladat az ebéddel megterített asztalt az étkezés közepén visszarángatni az árnyékba, ha az asztal végén ülők a tűző napra panaszkodnak. Sokkal praktikusabb megoldást kínál a Markilux cég Planet névre keresztelt árnyékolása.

Olvasson tovább