Miért jó egy raffstore árnyékoló?

2015-09-25

Amióta a modern építészetben megjelent a minél világosabb belső terek igénye, megnőtt a kereslet a nagy üvegfelületek iránt. Szerencsére a nyílászárók technikai fejlődésének köszönhetően, már számos módon megvalósíthatjuk ezt az elképzelésünket.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a nagy üvegfelületek túlmelegednek a nyári időszakban a megfelelő árnyékolás nélkül. Télen pedig jó, ha minimalizálhatjuk az ablakokon át távozó hőveszteséget akármilyen jó hőszigetelésű is az ablakunk. Mindkét esetben az ideális megoldás egy modern árnyékolórendszer lehet. Igen, télen is, nézzük, hogy miért.

A legelterjedtebb árnyékoló megoldás a redőny, ami valóban számos előnnyel bír. Viszont a nagy üvegfelületeket sokszor nem csak azért választjuk, hogy minél több fényt engedjünk be otthonunkba, hanem azért is, hogy gyönyörködhessünk a kilátásban. Ezt pedig kár lenne eltakarni egy nagyméretű redőnnyel, ami semmilyen átlátást nem tesz lehetővé.

Erre a problémára kínálnak kiváló megoldást a lamellás árnyékolók, vagyis a raffstore-ok. Ezek az árnyékoló rendszerek nem arra valók, hogy teljes sötétséget érjünk el velük. (Ezért aki ragaszkodik a mukksötéthez, az semmiképpen ne ezt a típust válassza.) A nagy előnyük inkább az, hogy a lamellákkal szabályozhatjuk, hogy mikor, mennyi fényt engedünk be.

De a raffstore-ok között van olyan típus, ami lehetőv teszi, hogy a mennyezetre irányítsuk a természetes fényt azzal egyidőben, hogy közben árnyékol is a szerkezet. Így nem kell a mesterséges világítást használnunk.

Ezen felül, a lamellák kialakításának van egy másik szerepe is, mégpedig az, hogy szigetelő réteget képezzenek. Nyáron megakadályozzák, hogy a tűző nap felmelegítse az üveget, ezáltal akár 10 Celsius fokkal kevesebb belső hőmérsékletet érhetünk el a kintihez képest.

Télen napos időben, felhúzottt állapotban az ablak tudja hasznosítani a nap energiáját (szoláris nyereség), míg este a lamellák lehúzott és zárt állapotukban kevesebb hőt engednek távozni.

Működtetésük motorizált, akár egy fali kapcsolóval, akár távirányítóval is mozgathatjuk őket.

   

Ha nem tudja, milyen árnyékolásra van szüksége, olvassa el további tanácsainkat itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Lejárt a műanyag redőnyök kora
2015-09-25

Lejárt a műanyag redőnyök kora

Már régóta a műanyag lamellás redőny a legelterjedtebb árnyékolási forma. Azonban megszületett a továbbfejlesztett változata, nézzük, mit is tud.

Olvasson tovább
Hűvös és árnyékos teraszt szeretne?
2014-04-16

Hűvös és árnyékos teraszt szeretne?

Közismert dolog, hogy a terasz fölé, időjárási védelem céljából emelt különböző üveg és polikarbonát tetőszerkezetek alatt nyáron bizony sokszor elviselhetetlenül meleg van. Mit tehetünk ellene?

Olvasson tovább
Három tanács a megfelelő árnyékolás kiválasztásához
2014-04-30

Három tanács a megfelelő árnyékolás kiválasztásához

Korábbi írásunkban láthattuk, hogy a klímaváltozással együtt fokozatosan nő az árnyékolások iránti igény. De milyen szempontok alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb árnyékolást?

Olvasson tovább