Miért jó egy raffstore árnyékoló?

2015-09-25

Amióta a modern építészetben megjelent a minél világosabb belső terek igénye, megnőtt a kereslet a nagy üvegfelületek iránt. Szerencsére a nyílászárók technikai fejlődésének köszönhetően, már számos módon megvalósíthatjuk ezt az elképzelésünket.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a nagy üvegfelületek túlmelegednek a nyári időszakban a megfelelő árnyékolás nélkül. Télen pedig jó, ha minimalizálhatjuk az ablakokon át távozó hőveszteséget akármilyen jó hőszigetelésű is az ablakunk. Mindkét esetben az ideális megoldás egy modern árnyékolórendszer lehet. Igen, télen is, nézzük, hogy miért.

A legelterjedtebb árnyékoló megoldás a redőny, ami valóban számos előnnyel bír. Viszont a nagy üvegfelületeket sokszor nem csak azért választjuk, hogy minél több fényt engedjünk be otthonunkba, hanem azért is, hogy gyönyörködhessünk a kilátásban. Ezt pedig kár lenne eltakarni egy nagyméretű redőnnyel, ami semmilyen átlátást nem tesz lehetővé.

Erre a problémára kínálnak kiváló megoldást a lamellás árnyékolók, vagyis a raffstore-ok. Ezek az árnyékoló rendszerek nem arra valók, hogy teljes sötétséget érjünk el velük. (Ezért aki ragaszkodik a mukksötéthez, az semmiképpen ne ezt a típust válassza.) A nagy előnyük inkább az, hogy a lamellákkal szabályozhatjuk, hogy mikor, mennyi fényt engedünk be.

De a raffstore-ok között van olyan típus, ami lehetőv teszi, hogy a mennyezetre irányítsuk a természetes fényt azzal egyidőben, hogy közben árnyékol is a szerkezet. Így nem kell a mesterséges világítást használnunk.

Ezen felül, a lamellák kialakításának van egy másik szerepe is, mégpedig az, hogy szigetelő réteget képezzenek. Nyáron megakadályozzák, hogy a tűző nap felmelegítse az üveget, ezáltal akár 10 Celsius fokkal kevesebb belső hőmérsékletet érhetünk el a kintihez képest.

Télen napos időben, felhúzottt állapotban az ablak tudja hasznosítani a nap energiáját (szoláris nyereség), míg este a lamellák lehúzott és zárt állapotukban kevesebb hőt engednek távozni.

Működtetésük motorizált, akár egy fali kapcsolóval, akár távirányítóval is mozgathatjuk őket.

   

Ha nem tudja, milyen árnyékolásra van szüksége, olvassa el további tanácsainkat itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Három tanács a megfelelő árnyékolás kiválasztásához
2014-04-30

Három tanács a megfelelő árnyékolás kiválasztásához

Korábbi írásunkban láthattuk, hogy a klímaváltozással együtt fokozatosan nő az árnyékolások iránti igény. De milyen szempontok alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb árnyékolást?

Olvasson tovább
A nap járását követő árnyékolás
2014-06-23

A nap járását követő árnyékolás

Bizony nem egyszerű feladat az ebéddel megterített asztalt az étkezés közepén visszarángatni az árnyékba, ha az asztal végén ülők a tűző napra panaszkodnak. Sokkal praktikusabb megoldást kínál a Markilux cég Planet névre keresztelt árnyékolása.

Olvasson tovább
Hogyan válasszon külső textilárnyékolót?
2015-10-06

Hogyan válasszon külső textilárnyékolót?

A modern textilárnyékolók design és színválasztéka szinte nem ismer határokat. Mégis milyen gyakorlati szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztjuk a szövet színét és mintázatát.

Olvasson tovább