Mantu Ablak

Modern harmonika ajtóra cserélné a terasz ajtót?

Ha 10 évvel ezelőtt valaki nagy méretű terasz ajtót keresett nálunk, akkor elsősorban valamilyen emelő-toló, vagy bukó-toló ajtót szeretett volna, annak ellenére, hogy már akkor is elérhetőek voltak a modern harmonika ajtók (2011-ben).

Viszont annyira újdonságnak számítottak, hogy kellett hozzá néhány év, amíg beépültek a köztudatba.
Persze ehhez arra is szükség volt, hogy megváltozzanak a berögzült építészeti szokások és elképzelések. Ugyanis a nagyobb és világosabb belső terek igénye megteremtette a kialakításukhoz szükséges megoldásokat is.

Ezért nem csodálkozunk azon, hogy mostanra egyre többen keresnek fel minket azzal, hogy a meglévő terasz ajtajukat szeretnék lecserélni harmonika ajtóra. Elsősorban azért, hogy egyrészt világosabb belső tereket alakíthassanak ki, másrészt pedig, hogy egy nyitható terű nappaliban élvezhessék a kert közvetlen közelségét.

Modern harmonika ajtó erkély ajtó helyett

Az átalakításhoz ezt ellenőrizze le először!

Ha egy standard egyszárnyú bukó-nyíló erkély ajtót szeretne lecserélni modern harmonika ajtóra, akkor először is érdemes egy kivitelezővel, vagy egy statikussal megvizsgáltatni a kialakítandó nyílásméretet, hogy szükség van-e valamilyen extra statikai elem elhelyezésére. Amennyiben nem megfelelő a statika, úgy előbb biztosítani kell a falak és a leendő szerkezet biztonságos beépítéséhez szükséges kialakítást.

Egy modern harmonika ajtó passzol a meglévő ablakokhoz?

A modern harmonika ajtó típusok sokféle kivitelben készülnek, azon túl is, hogy választhat a hagyományos fa, illetve a letisztult alumínium közül. Vagy akár a kettő keverékéből is, belül design azonos alumínium, kívül pedig fenntartható fa. Akár műanyag, akár fa, vagy fa-alu ablakok vannak a házon, egy jól megválasztott harmonika ajtó nem fog kilógni a sorból.

A Solarlux modellek esetében 30 különböző RAL színből választhat, így biztosan találunk megfelelőt mind a belső, mind a külső megjelenéshez. Amit tovább árnyalhat azzal, hogy matt, vagy fényes felületet választ. Ha ez még nem lenne elég, akkor az igazán egyedi színekhez pedig ott van a DB és az eloxált felület választék.

Modern harmonika ajtó nyitott állapotban, oldalra sorolt szárnyakkal

Nyitásirány mennyország

Az egyik legfontosabb tulajdonság, ami a nyílásmérethez kapcsolódik, az a nyitásirány. És ez alatt nem csak azt értjük, hogy jobbra, balra, esetleg mindkét irányba sorolódjanak a szárnyak, hanem azt is, hogy kifelé, avagy befelé nyíljon a szerkezet. Ezt természetesen nagyban befolyásolják a helyszíni adottságok, a belső bútorok elhelyezkedése, vagy a külső tér adottságai.

Azt érdemes végiggondolni, hogy az egymáshoz sorolt szárnyak szélességben és vastagságban mennyit vesznek el a térből (kint, vagy bent), és ez mennyire befolyásolja a használhatóságot. Ugyanezen analógia mentén érdemes átgondolni, hogy mely oldalra sorolódjanak a szárnyak.

Hány szárnyból álljon a szerkezet?

Ezt befolyásolja maga a nyílásméret is, valamint a minimum, illetve maximum szárnyszélesség korlátai is. Ha a nyílásmérethez képest több keskeny szárnyat szeretnénk, akkor valószínűleg többet takarunk ki a panorámából, ha szerkezet zárt állapotban van. Ugyanakkor nyitott állapotban kevésbé lógnak be a térbe a keskenyebb szárnyak. Egyúttal költségvonzata is lehet a több szárnynak, ezért mindenképp érdemes erről egyeztetni több szempontot is figyelembe véve.

Nem elhanyagolható szempont a harmonika szerkezetek mellett, hogy szerelésük sokkal egyszerűbb, mint egy emelő-toló ajtóé. Egy nagy méretű emelő toló-ajtó szerelése többnyire gépi (darus) anyagmozgatást követel meg, aminek költsége nem elhanyagolható. Nem beszélve arról, hogy egy kész kert esetén vagy egy tetőtéri penthause lakásnál sokszor meg sem oldható a daruval való megközelítés. De gondolni kell arra is, hogy esetleg néhány év elteltével kitörik egy ablaktábla, amit szintén gond lehet kicserélni. (400-500 kg ablaküvegeket kézi erővel szinte lehetetlen mozgatni.)

Modern harmonika ajtó nagy nyílásméretekhez, homlokzat niytáshoz

És a hab a tortán

Ezek után jöhetnek az olyan tulajdonságok, mint a betörésgátlás, a hangszigetelés, az árnyékolás, vagy az akadálymentes közlekedés, avagy lánykori nevén a süllyesztett padlósín. Az árnyékolásnál is érdemes több lehetőséget megvizsgálni attól függően, hogy mire van szüksége. Választhat raffstore-t, pliszét, de akár egy karos textilárnyékoló is megfelelhet a célra, ha olyan a helyiség tájolása és elhelyezkedése, illetve nincs igény a teljes elsötétítésre az adott helyiségben.

Miért a Solarluxot ajánljuk?

Röviden azért, mert a Solarlux harmonika nyílászárók minden kétséget kizáróan minden paraméterüket tekintve  legjobbak a piacon. Utolérhetetlen hőszigetelési értékek, legkeskenyebb profilszélességek és egyedülálló dimenziók.

Bővebben kifejtve azért , mert a Solarlux harmonika ajtók 6 egyedülálló tulajdonsággal bírnak, melyek egyetlen más terméknél sem találhatók meg.

  • Bionicle Turtle – az egyedülálló stabilizátor és hőhíd-megszakító
  • Comfort Snap – “automatikus” nyílószárny rögzítés a hibás működtetés meggátlására
  • Mindössze 99 mm kitakarás a szárnyak között, zárt állapotban
  • Akár 3500 mm szárnymagasság (páros kiviteleknél)
  • 6 féle különböző küszöb kialakítás, közte 4 féle akadálymentes
  • Megszámlálhatatlan nyitási variáció (közte sarkon felnyíló)

Ha nem biztos benne, hogy nagy nyílás mérethez milyen nyílászárót válasszon, olvassa el ezt az írásunkat is.

 

Tovább a harmonika ajtókhoz »
<