Mantu Ablak

Modern harmonika ajtóra cserélné a terasz ajtót?

Ha 10 évvel ezelőtt valaki nagy méretű terasz ajtót keresett nálunk, akkor elsősorban valamilyen emelő-toló, vagy bukó-toló ajtót szeretett volna, annak ellenére, hogy már akkor is elérhetőek voltak a modern harmonika ajtók (2011-ben).

Viszont annyira újdonságnak számítottak, hogy kellett hozzá néhány év, amíg beépültek a köztudatba.
Persze ehhez arra is szükség volt, hogy megváltozzanak a berögzült építészeti szokások és elképzelések. Ugyanis a nagyobb és világosabb belső terek igénye megteremtette a kialakításukhoz szükséges megoldásokat is.

Ezért nem csodálkozunk azon, hogy mostanra egyre többen keresnek fel minket azzal, hogy a meglévő terasz ajtajukat szeretnék lecserélni harmonika ajtóra. Elsősorban azért, hogy egyrészt világosabb belső tereket alakíthassanak ki, másrészt pedig, hogy egy nyitható terű nappaliban élvezhessék a kert közvetlen közelségét.

Modern harmonika ajtó erkély ajtó helyett

Az átalakításhoz ezt ellenőrizze le először!

Ha egy standard egyszárnyú bukó-nyíló erkély ajtót szeretne lecserélni modern harmonika ajtóra, akkor először is érdemes egy kivitelezővel, vagy egy statikussal megvizsgáltatni a kialakítandó nyílásméretet, hogy szükség van-e valamilyen extra statikai elem elhelyezésére. Amennyiben nem megfelelő a statika, úgy előbb biztosítani kell a falak és a leendő szerkezet biztonságos beépítéséhez szükséges kialakítást.

Egy modern harmonika ajtó passzol a meglévő ablakokhoz?

A modern harmonika ajtó típusok sokféle kivitelben készülnek, azon túl is, hogy választhat a hagyományos fa, illetve a letisztult alumínium közül. Vagy akár a kettő keverékéből is, belül design azonos alumínium, kívül pedig fenntartható fa. Akár műanyag, akár fa, vagy fa-alu ablakok vannak a házon, egy jól megválasztott harmonika ajtó nem fog kilógni a sorból.

A Solarlux modellek esetében 30 különböző RAL színből választhat, így biztosan találunk megfelelőt mind a belső, mind a külső megjelenéshez. Amit tovább árnyalhat azzal, hogy matt, vagy fényes felületet választ. Ha ez még nem lenne elég, akkor az igazán egyedi színekhez pedig ott van a DB és az eloxált felület választék.

Modern harmonika ajtó nyitott állapotban, oldalra sorolt szárnyakkal

Nyitásirány mennyország

Az egyik legfontosabb tulajdonság, ami a nyílásmérethez kapcsolódik, az a nyitásirány. És ez alatt nem csak azt értjük, hogy jobbra, balra, esetleg mindkét irányba sorolódjanak a szárnyak, hanem azt is, hogy kifelé, avagy befelé nyíljon a szerkezet. Ezt természetesen nagyban befolyásolják a helyszíni adottságok, a belső bútorok elhelyezkedése, vagy a külső tér adottságai.

Azt érdemes végiggondolni, hogy az egymáshoz sorolt szárnyak szélességben és vastagságban mennyit vesznek el a térből (kint, vagy bent), és ez mennyire befolyásolja a használhatóságot. Ugyanezen analógia mentén érdemes átgondolni, hogy mely oldalra sorolódjanak a szárnyak.

Hány szárnyból álljon a szerkezet?

Ezt befolyásolja maga a nyílásméret is, valamint a minimum, illetve maximum szárnyszélesség korlátai is. Ha a nyílásmérethez képest több keskeny szárnyat szeretnénk, akkor valószínűleg többet takarunk ki a panorámából, ha szerkezet zárt állapotban van. Ugyanakkor nyitott állapotban kevésbé lógnak be a térbe a keskenyebb szárnyak. Egyúttal költségvonzata is lehet a több szárnynak, ezért mindenképp érdemes erről egyeztetni több szempontot is figyelembe véve.

Modern harmonika ajtó nagy nyílásméretekhez, homlokzat niytáshoz

És a hab a tortán

Ezek után jöhetnek az olyan tulajdonságok, mint a betörésgátlás, a hangszigetelés, az árnyékolás, vagy az akadálymentes közlekedés, avagy lánykori nevén a süllyesztett padlósín. Az árnyékolásnál is érdemes több lehetőséget megvizsgálni attól függően, hogy mire van szüksége. Választhat raffstore-t, pliszét, de akár egy karos textilárnyékoló is megfelelhet a célra, ha olyan a helyiség tájolása és elhelyezkedése, illetve nincs igény a teljes elsötétítésre az adott helyiségben.

Miért a Solarluxot ajánljuk?

Elsőként azért, mert a Solarlux modern harmonika ajtói zárt állapotban sem fosztanak meg a panorámától, köszönhetően a vékony keretrendszerüknek. Másodsorban azért, mert olyan komoly minősítésekkel rendelkeznek, mint az SBD (Secured by Design), így az összes Solarlux harmonika ajtó megfelel az európai RC2 biztonsági tesztek legszigorúbb követelményeinek is.

Továbbá garantálják az optimális hőszigetelési értékeket, ugyanakkor felszereltségtől és műszaki tartalomtól függően passzív házakba is alkalmazhatóak. A hanggátlási képességére sem panaszkodhatunk (szintén tanúsítvánnyal alátámasztva), mert még egy nyüzsgő városi környezetben is csendes életteret biztosítanak.

Tudjuk, hogy egy nagyobb szerkezet esetén az is kiemelten fontos, hogy a nyitás-zárás egyszerű és kényelmes legyen, amit a Solarlux modellek esetében a rozsdamentes görgők és padlósín kialakítás biztosítanak.

Ha nem biztos benne, hogy nagy nyílás mérethez milyen nyílászárót válasszon, olvassa el ezt az írásunkat is.

 

Tovább a harmonika ajtókhoz »
<