A bejárati ajtó - Otthonunk névjegykártyája

A külső bejárati ajtók igen sok országban, például Németországban, vagy Ausztriában óriási kultúrával bírnak, miközben más országokban, mint Magyarországon kevésbé hangsúlyosak. 
Így aztán nem csoda, hogy az előbbiekben gyártók sora specializálódott a bejárati ajtó gyártására, míg nálunk többnyire csak az ablakgyártás „mellékterméke” maradt. 

pirnar-bejarati-ajto.jpg

Épület bejárati ajtók


A bejárati ajtók számos fontos követelménynek kell hogy megfeleljenek, melyet csak az igazán profi gyártók tudnak tökéletesen megfelelő minőségben, a vevői elvárásokat 100%-ban kielégítően garantálni.

Ezért a Mantu Selection programban olyan gyártók termékeit válogattuk össze, melyek kínálata a lehető legszélesebb igényeket is ki tudja elégíteni.  A Katzbeck és a PIRNAR bejárati ajtó kollekcióit kiegészítettük az Internorm leányvállalatának, a kizárólag bejárati ajtó gyártására specializálódott TOPIC® ajtógyárnak a termékeivel is.

Ez a beltéri ajtó kollekció jól kiegészíti a Katzbeck és a PIRNAR legmagasabb hőszigetelési és betörés biztonságot kínáló ajtóprogramját a kisszériás asztalos hagyományokat követő egyediséggel.

A kínálatot a középkategóriában is kibővítettük a Hörmann alumínium bejárati ajtóival, melyek kedvező árfekvésük és magas műszaki színvonaluk miatt lehetnek kedveltek.

A bejárati ajtóknál megkülönböztetünk főbejárati ajtókat és mellékbejárati ajtókat. Az előbbiek sokkal díszesebbek, ezért is nevezzük őket othonunk névjegykártyáinak. Viszont mindkettővel szemben a legmagasabb biztonsági követelményeket kell támasztanunk.


Lépcsőházi bejárati ajtók


A bejárati ajtók egy másik csoportját képező lépcsőházi, vagy egyéb belső térből nyíló bejárati ajtókat ezeken az oldalakon nem tárgyaljuk.

Lássuk hát, mit is várhatunk el egy bejárati ajtótól?

 

Akár passzív ház minőségű hőszigetelés
Betörésbiztonság (vagy betörésgátlás)
Hangszigetelés
Könnyű működtetés
Design


Akár passzív ház minőségű hőszigetelés


Milyen paraméterek vannak hatással a bejárati ajtók hőszigetelésére?

  • Ajtófelépítés

Az ajtólap felépítése döntően befolyásolja az ajtólap stabilitását, alaktartósságát. Az időjárási hőmérsékletváltozások hatására ugyanis az ajtólapok erős deformációs erőknek vannak kitéve. Ha az ajtólap ezért az évek során vetemedik, elnyílik a toktól, akkor csökken a hőszigetelő képessége.

  • A vasalat (stabilitás)

A megfelelően mértetezett vasalatok (zsanérok, zárak) biztosítják az ajtólap stabilitását, az egyenletes felvekvését a tokon, valamint a tömítések résmentességét.

  • A küszöb

A köszöb kialakítása az egyik legkényesebb pont a bejárati ajtóknál. Biztosítani kell, hogy a küszöb elhelyezése és rögzítése olyan legyen, hogy az az áthaladás közben semmi esetre se tudjon kimozdulni, különben nem biztosítja a tökéletes zárást.

  • 3-szoros tömítés

Az ajtólap stabilitásán kívül elengedhetetlen a 3 tömítési réteg az ajtólap és a tok között. Ez biztosítja ugyanis a kisebb fokú deformációk esetén a tökéletes záródást.

Vissza a lap tetejére

Betörésgátlás


A Mantu Selection bejárati ajtók egy másik, igen fontos tulajdonsága a vagyon és személyvédelem. Ahogy azt már az ablakoknál   is megjegyeztük, egy családi ház biztonságát kizárólag mechanikai védelemmel csak aránytalanul magas költségekkel lehet biztosítani. Ezért egy családi ház fő vagy mellékbejárati ajtaját is csak olyan mértékben érdemes védeni, hogy az az alkalmi és besurranó tolvajokkal szemben védjen, megakadályozza a gyors behatolást.

szmzras_belptet.jpgElső lépcsőben célszerű a külső oldalra kilincs helyett gombot, vagy fogantyút elhelyezni, ami a napközbeni gyors besurranást
akadályozza meg. A háziak mindennapi életét kényelmessé téve, kiegészíthetjük egy számzáras, vagy ujjlenyomatos beléptető rendszerrel, így a kertbe kilépve sem kell mindig magunkkal vinni a kulcsot.

A vásárlásnál ne engedjük, hogy elkápráztassanak bennünket a „88 ponton” záródó csodazárakkal, és az ajtót tartó 4-5 pánttal.
Ezek többsége csak szemfényvesztésre jó, nem nyújtanak biztos védelmet. A bejárati ajtók betörésbiztossá tétele ugyanis egy sokkal komplexebb feladat, mint beépíteni egy-egy plusz zárat, vagy reteszt.

A betörésvédelemhez hozzá tartozik a bejárati ajtó stabilitása, klímaállósága, az összes beépített vasalat, de még a szerelés technológiája is. Ezek jóságát vásárlóként megítélni lehetetlen. De nem az egy minősítő intézet részére, akik nem a záródó pontok és pántok számát nézik, hanem teszteknek vetik alá a gyártó előírásai szerint beépített bejárati ajtókat, és ezek alapján ítélik meg a betörésállóságot.

Végül biztonsági kategóriákba sorolják őket és tanúsítványt adnak ki róla. Csak és kizárólag egy ilyen tanúsítvány igazolja, hogy egy bejárati ajtó rendelkezik-e a megkövetelt biztonsági kategóriának megfelelő védelemmel.

Sokszor azonban elég ránézünk a bejárati ajtó zárszerkezetése és első pillantásra megítélhetjük a különbséget.

internorm_zrretesz.png
 gagyi_tbbpontos_zr.jpg
 Acél zárretesz egy Katzbeck bejárati ajtón   Gyenge alumínium öntvény zárretesz

A Mantu Selection bejárati ajtók alapkivitelben az RC2 biztonsági osztály besorolásba tartoznak, de rendelhetők nagyobb biztonságot nyújtó RC3 biztonsági osztályban is. Ne feledje elkérni a biztonsági tanúsítványt, amire a lakásbiztosítás kötésénél szüksége lesz, mivel így alacsonyabb biztosítási díjat érhet el.

A biztonsági osztályokról és követelményekről a www.csaladihazepites-okosan.hu magazinoldalon olvashat bővebben.

Vissza a lap tetejére

A hangszigetelés


 internorm_bejrati_ajt_kszb.png
 Bejárati ajtó küszöb kialakítás
A bejárati ajtók egyik igen fontos minőségi fokmérője a hangszigetelési képesség. Nem mindegy ugyanis, hogy az utca zaja akadálytalanul áramlik-e be lakásunkba, vagy kívül marad. A bejárati ajtók többnyire erőteljes, robusztus felépítésű szerkezetek, így a hangok és zajok nem az ajtólapon keresztül, hanem aljas módon az ajtólapot körülvevő réseken át "támadnak".

Ezek közül is kiemelendő az ajtólap alatti rés, melyet mindenképpen le kell zárni. Erre alkalmasak a különböző fix, vagy automata küszöbök. A másik "rés", amit tömítenünk kell az az ajtótok és a fal között található. Ennek megfelelő tömítése a szakszerű szerelés feladata.

Vissza a lap tetejére

Könnyű működtetés


A bejárati ajtók gyakran igen nagy súlyú, robusztus szerkezetek, melyet nem csak a férfiembernek, de 4-5 éves gyerekeinknek, modell alkatú feleségünknek is ki kell tudni nyitni. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy bejárati ajtónk minden körülmények között könnyen nyitható és zárható legyen.

Ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű a Katzbeck bejárati ajtókhoz felhasznált alapanyagok (ajtólap szerkezet, pántok, zárak, tömítések) jósága, melyek a működtetés során sem engedik meg az ajtószerkezetek deformációját, az ajtólap elmozdulását az ajtótokhoz képest, ami idővel akadályozná az ajtó könnyű működtetését. Ugyanakkor igen fontos, hogy a beépített zárak és pántok lehetővé teszik az utólagos állítást, ha az épület mozgásából adódóan mégis deformációk lépnének fel.

Bármily furcsa, de a bejárati ajtók működtetése kapcsán is szólni kell a biztonságról. Igaz, ezúttal nem a betörésgátlásról, hanem a balesetbiztonságról. Nagyon sok bejárati ajtónál (különösen az acél bejárati ajtóknál) látni, hogy a nagy méretek és súlyok miatt kifejezetten veszélyes az ajtó élkialakítása, melyek akár gyerekeink ujját is komolyan veszélyeztethetik.

A bejárati ajtóink nehéz működtetésének egyik legfőbb okozója az időjárás változás. Míg télen akár mínusz 15-20 C fokos hideget kell kiállniuk, addig nyáron a tűző napban akár 35-40-C hőség is érheti őket. Mindenki tapasztalhatja, hogy különösen a kilincs hiányában kulccsal való nyitás okoz gyakran nehézséget. Ennek oka az ajtószerkezet extrém időjárási viszonyok miatti alakváltozása. Ezért rendkívül fontos az ajtólapok stabil, réteges felépítése, mely kivédi az időjárás okozta deformációt, ezáltal újra könnyűvé téve a zárást és a nyitást.

Vissza a lap tetejére

Design


Ahogy a bevezetőben is írtuk, a bejárati ajtó sok országban státusz szimbólum és ugyanúgy hozzátartozik az ingatlan érétkének megítéléséhez, mint a kert, vagy a ház előtt parkoló Mercedes. Az olyan bejárati ajtó manufaktúrák, mint a PIRNAR, saját műhelyükben készítik ezen családi házak bejárati ajtóinak kézzel kovácsolt vas vereteit, és kézzel festett, egyedi üvegcsodáit. Itt nincsen lehetetlen, bármit kérjen is a vevő, azt teljesítik.

Ha valaki a műszakilag tökéletes megoldást választja, de szeretné az ablakokat és a bejárati ajtót is ugyanabban designban elkészíttetni, akkor a Mantu Selection programjában biztos megoldást talál. Itt ugyanis az ablakoknál megismert építészeti stílusok mindegyikéhez megtalálható a hozzáillő bejárati ajtómodell.

A bejárati ajtó stílusának, formájának kiválasztásakor különbséget teszünk aszerint, hogy a ház főbejárati ajtójáról, vagy egy hátsó mellékbejárati ajtóról van szó. Az előbbi mindenképpen egy díszesebb, látványosabb megoldást igényel, míg az utóbbinál inkább csak a biztonsági funkciók számítanak.

A design tekintetében sokszor merül fel igényként a beltéri ajtókhoz történő illeszkedés. Ez leginkább a belső térből nyíló biztonsági bejárati ajtóknál (pl. garázsból lakótérbe) merül fel igényként. Erről bővebb információt a következő oldalon olvashat.

Vissza a lap tetejére